Неграмотността: начин на употреба

Има нещо, което много ме притеснява в днешно време – нарича се повсеместна неграмотност. Тя е страшен бич за съвременните деца и родители, защото не е предварително дадена характеристика, а придобита такава. Всички ние имаме вина за разпространението й. Вчера излязоха данните от проучването на организацията „Заедно в час”. Оказа се, че 41% от децата до 16 годишна възраст у нас са неграмотни. Тази статистика разби на пух и прах мита, че ние сме едни от най-начетените, най-грамотните на света. Данните са повече от притеснителни, тъй като те дават реална представа за това, колко много сме паднали морално. А вина, както казах, имаме всички: от родители (които нямат време да се занимават с ограмотяването на рожбите си) до деца (които се ужасяват при споменаването на думата книга).
Споменах за книгата. Нейната неумираща и вдъхновяваща сила се отбелязва на 23 април – тогава е международния ден на книгата и авторското право. Споделям този факт не заради друго, а защото тази седмица във фейсбук витае твърдението, че именно сега (септември) е международната седмица на книгата. Потребителите масово цитират петото изречение от 54-та страница на книгата до себе си. Смея да твърдя, че за някои от тях това е първото разлистване на книга от ученическите им години. Изобщо малко се чете в тая държава. Изненада ме обаче друго – сред фейсбук приятелите ми има изключително грамотни, ерудирани и начетени. Хора, които са надарени природно с висока интелигентност, хора с положение и висок обществен статус, хора, които се предполага, че са изчели десетки книги повече от всеки друг. Не, те също бяха заразени от общия вирус, който в интернет е известен с името с meme. Обидно ми е, че такива хора трябва да са коректив, еталон, а те се подведоха по останалите. Ето така неграмотността става повсеместна. По този повод мой приятел по туитър вчера написа, че хората следват някаква нова максима и я приемат за вярна: „във фейсбук написаха” измести „по телевизията казаха”. Фейсбук се превърна в първоизточник на новини. Често самите журналисти следят страниците и копират „новините” от там, а също толкова често се и излагат пред читатели и зрители, защото както казва моят бивш главен редактор: „новините са навън, а не в интернет”.
А иначе идеята на meme вируса е неясна – има го по форуми, в туитър и къде ли още не, но пък целта се постига – спомага за покачване нивото на повсеместната неграмотност.
А преди толкова много години Чехов го е казал: „Не пиши, когато няма какво да напишеш”…

Реклами

Автор: dEnisLaw

Gentleman by day, philosopher by night, pervert by choice, rebel by fate.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s